• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

bulgur s cizrnou (pilaf)

28. července 2017 / jarka / 4 Comments

Taky vám přijde skoro neuvěřitelné, že se příští úterý prázdniny překulí do své druhé poloviny? Mně tedy určitě, vždyť toho mám ještě tolik v plánu! Ani ne tak v kuchyni, v té se naopak v létě snažím trávit co nejméně času a když už něco vařím, tak časově co nejméně náročná jídla. A taky lehká. Jako třeba tento bulgur s cizrnou. Perfektně zapadne do obou kategorií, navíc je vegetariánský, dokonce i veganský.

Základem tohoto pilafu je samozřejmě bulgur, a taky cirzna. Dvě velmi zdravé potraviny. Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Ve srovnání s bílou rýží má bulgur více vlákniny a proteinů.

Cizrna, jinak taky římský hrách, je u nás tak trochu ještě nedoceněnou luštěninou. Hodně se používá ve ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni, nejznámější je asi pomazánka hummus. Přitom obsahuje důležité bílkoviny, vápník a další potřebné minerály. Říká se, že dokáže vegetariánům nahradit maso.

Pokud tedy hledáte na léto super rychlý, ale přitom lehký a kvalitní recept, toto je sázka na jistotu. Za 30 minut máte hotovo, a pak se už můžete věnovat jen tomu, co jste si na letošní léto naplánovali.


bulgur s cizrnou
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
5 minut
DOBA VAŘENÍ
30 minut
CELKEM
35 minut
 
SUROVINY
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 červená cibile, nakrájená na drobno
  • 1 červená paprika, nakrájená na menší kousky
  • 3 stroužky česneku, utřeného
  • 2 ČL kumínu, římského kmínu
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • 1.5 hrnku hrubého bulguru
  • 1 konzerva (á 400 g) nakrájených rajčat
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 konzerva (400 g) cizrny
  • 1½ ČL soli
  • ⅓ ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 2 PL čerstvé nasekané petrželky
  • 1 PL čerstvé nasekané máty - podle chuti, nemusí být
POSTUP
  1. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a papriku a za občasného míchání smažíme cca 10 minut.
  2. Přidáme česnek, kumín a protlak a smažíme asi 1 - 2 minuty, pak přidáme bulgur a za stálého míchání smažíme 1 minutu.
  3. Potom přidáme konzervu rajčat, vývar, cizrnu, sůl a pepř, zvýšime teplotu a přivedeme k varu. Zakryjeme pokličkou, teplotu snížíme na nízký stupeň, a vaříme 15 - 20 minut, pak bez pokličky dalších minut 5 - 10 minut.
  4. Přidáme nasekanou petrželku (a mátu), promícháme a podáváme.
  5. Můžeme podávat jen tak nebo třeba se lžící kysané smetany.
3.5.3226

 

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: hlavní jídlo, všechny recepty Klíčová slova:bulgur, cizrna, kumín, petržel, rajčata, rajčatový protlak

Reader Interactions

Comments

  1. Zdeňka Haškova says

    9. listopadu 2017 at 16:15

    Dobrý den, právě jsem dovařila pilaf podle vás a je to naprosta lahoda. Pro milovníky luštěnin jen doporučuji.

    Odpovědět
  2. Radka says

    8. dubna 2020 at 9:17

    Dnes jsem zkusila, pro dceru vegetariánku, moc se povedlo, výborné ?, děkuji za recept.

    Odpovědět
  3. Liliana says

    18. května 2020 at 10:06

    Pekný deň, koľko má byť toho bulguru? 1.5 hrnku hrubého bulguru?

    Odpovědět
    • Liliana says

      18. května 2020 at 10:07

      Už vidím aj čiarku desatinnú 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕