• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Chutě světa

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

oblíbené chilli { con carne }

27. května 2013 / Jarka / 3 Comments

Je konec května. Venku příjemných 9°C a místo grilování připravuji jídlo, které nás spíš zahřeje. Jídlo, které se hodí na podzim, než na konec jara. Vydatné chilli s hovězím a fazolemi podávané s kysanou smetanou a strouhaným sýrem, známe více jako chilli con carne, je pro mě tím nejlepším uklidňujícím jídlem, tedy comfort food. (Jak jsem pročetla několik www stránek, v Evropě se ustálil název s dvěma ll, zatímco v Americe se používá jen jedno l. Obojí je správně.)

Většina receptů na chilli používá stejné základní suroviny: mleté hovězí, cibuli, koření chilli (chilli papričky nebo mleté) a kumín, fazole a rajčata.  V některých chilli najdeme i další zeleninu jako řapíkatý celer, mrkev nebo papriku. Recepty se liší většinou množstvím použitých surovin nebo v délce vaření. Jsou chilli, které se připravují několik hodin, a jsou taková, která budete mít do hodiny na stole. Tento recept je tím druhým případem, ale to neznamená, že je o něco ochuzen. Výsledné chilli je voňavé a chutě všech surovin jsou perfektně vyvážené.

Chilli můžete podávat s rohlíkem nebo chlebem, taky jsem viděla, že se podává s rýží. Já ho ale vždycky podávám s kukuřičným chlebem , který se k němu hodí asi jako knedlíky ke svíčkové.

Jaro nebo podzim, pokud toužíte po misce teplého, vydatného chilli, nemělo by vás nic zastavit!

Krátká poznámka k ostrosti – mám ráda lehce pálivá, pikantní jídla. Ale ne tak pálivá, aby mě pálila celá pusa, potila jsem se nebo mně snad teklo z nosu, a já pro samou ostrost ani nevěděla, co jím. Ostrost je ale něco, co si můžete upravit podle vlastní chuti. Pokud máte rádi ostré, nebojte se použít 2 PL chilli nebo i více papriček.

{ oblíbené } chilli con carne

Prep Time: 15 minutes

Cook Time: 45 minutes

Category: hlavní jídlo, maso, všechny recepty

Servings:  6 - 8

{ oblíbené } chilli con carne

Ingredients

  • 2 hrnky (400 g) sušených fazolí
  • 3 PL oleje
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na drobno
  • 1 - 2 PL mletého chilli
  • 2 ČL kumínu (římský kmín, comino)
  • 1 1/2 ČL sušeného oregána
  • 1/2 ČL soli
  • 2 plechovky (800 g) krájených rajčat
  • 1 hrnek (240 ml) hovězího vývaru
  • 3 - 5 jalapeño papriček, nakrájených nadrobno
  • 1 1/4 (200 g ) hrnku mražené kukuřice

Instructions

  1. Fazole přes noc namočíme do vody a druhý den je uvaříme podle návodu do měkka.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a maso. Orestujeme dohněda, asi 5 minut, přiklopíme pokličkou a za občasného mícháme vaříme 30 minut.
  3. Přidáme chilli, kumín, oregáno a promícháme.
  4. Přidáme uvařené fazole, rajčata, vývar a jalapeño papričky. Snížíme teplotu a vaříme odkryté asi 20 minut.
  5. Nakonec přidáme kukuřici a vaříme dalších 3 - 5 minut.
  6. Dochutíme solí.
  7. Podáváme ozdobené kysanou smetanou, strouhaným sýrem a čerstvým koriandrem. Jako příloha je nejlepší kukuřičný chleba.
6.4.5
https://www.chute-sveta.cz/oblibene-chilli-con-carne/

Kategorie: hlavní jídlo, maso, všechny recepty Klíčová slova:chilli, fazole, hovězí, kukuřice, mleté, římský kmín

Reader Interactions

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

KDO JSEM

Trochu o mně: ráda jím, ráda vařím, ráda peču. Hlavně pro svoji rodinu. A taky pro vás. Jsem ženou a mámou dvou malých dcer, která má radost když jim chutná.
Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo na Facebooku.Těším se!

Comments

  1. Otomar Labadi says

    26. října 2015 at 13:38

    Ahoj, jen bych dodal.. Do Chili con carne se výborně hodí trochu hořké čokolády. Ke konci vařeni ji tam nalámat.

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. listopadu 2015 at 13:52

      Děkuji za tip Otomare, vyzkouším 🙂

      Odpovědět
  2. Babeta says

    12. listopadu 2016 at 16:20

    Dnes jsem Vaše chilli dělala již podruhé a zase mě nadchlo 🙂 Zjednodušuji si tedy postup 2 konzervami fazolí Bonduelle vapeur, vařit fazole předem zvlášť jsem líná. Jo a v receptu chybí množství česneku, co máme přidat, dávám tedy přiměřeně 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Vítejte v Chutích světa! Jmenuji se Jarka a toto je moje virtuální kuchyně. Zvu vás dál. -->

RECEPTY E-MAILEM

Oblíbené recepty

Nejnovější piny

Footer

Čekám na vaši zprávu

Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo mně ho zašlete.

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Oblíbené recepty

Copyright © 2021 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook
Tato stránka používá cookies: Zjistit víc